radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Predstavljena je monografija

28.11.2017. 15:59:32
U Županijskoj je palači danas predstavljena monografija Specijalna jedinica u Domovinskom ratu 1990.-1996.
Monografija govori o ratnom putu svih 20 specijalnih jedinica na području Republike Hrvatske, pa tako i naših Roda, koje su kroz Domovinski rat sudjelovale u svim borbenim akcijama, od Maslenice do Plitvice i Bljeska i Oluje, rekao je Goran Mihalić, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije PU varaždinske "Roda", koji je ujedno i glavni urednik monografije.
- Obrađeno je tisuću fotografija, stotine stranica tekstova i to je trebalo ukalupiti u jednu cjelinu da bi monografija imala smisao i cilj. Cilj je da se ne zaborave svi koji su pali za slobodu domovine, te da se mladim generacijama dočara taj dio naše povijesti i da znaju za što su se njihovi očevi borili i koliko truda su uložili da bi danas Hrvatska bila takva kakvu smo sanjali - rekao je Mihalić.
Predstavljanju monografije nazočio je župan Radimir Čačić koji je spomenuo kako su Rode od samog početka sudjelovale u svim ratnim operacijama.
- Bilo je perioda akcija, ofenziva, proboja, prodora i u početku naravno obrane, a onda jednog relativno mirnog djelovanja. No Rode su stalno bile u vrhu, one nikad nisu bile u pričuvi, za razliku od nekih drugi vojnih jedinica koje su dale svoj ogroman doprinos, ali ne tako velik kao Rode – rekao je Čačić.

Dosad je fotomonografija predstavljena u Zagrebu, Varaždin je drugi grad u kojem je promovirana, a namjera je da bude predstavljena u svim županijama. Predstavljanju je nazočio i general Mladen Markač.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing