radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Održan je simpozij o ovisnostima

28.11.2017. 14:15:36
U povodu mjeseca borbe protiv ovisnosti, u Palači Herzer, održan je simpozij "Interdisciplinarni pristup u zaštiti mentalnog zdravlja, prevenciji i liječenju ovisnosti".

O stanju ovisnosti u Varaždinskoj županiji govorili je dr. Irena Stipešević Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.
- Zaista unatrag 10 godina imamo stabilan trend i po pitanju liječenih ovisnika i po pitanju novopridošlih. Najbolji pokazatelj stanja bolesti ovisnosti u Županiji je broj novooboljelih, a mi godišnje imamo 2-3 nova heroinska opijatna ovisnika, što je sasvim malo. Malo ih je i na razini Hrvatske, u 2016. godini je bilo 187 novopridošlih osoba, što je manje nego ikad. Primjerice, 2000. godine smo imali 1000 osoba koje su ulazili u sustav. To je pokazatelj da naš sustav dobro funkcionira – rekla je dr. Irena Stipešević Rakamarić.

Ipak, kod kanabinoida je situacija drugačija. Stipešević Rakamarić smatra da je u 2013. godini, dekriminalizacijom posjedovanja kanabinoida za osobne potrebe  mladima upućena poruka da to nije nešto štetno, a što je zapravo laž. Inače, muška populacija je sklonija ovisnostima, u omjeru 6:1, u odnosu na žene, a osim toga, među maloljetnicima nema opijatskih ovisnika – dodala je Stipešević Rakamarić.

 Simpoziju je nazočio zamjenik župana Tomislav Paljak koji se osvrnuo na tinejdžere i njihovu konzumaciju alkohola.
- Ako uzmemo podatke iz istraživanja u 2015. godini, 92% učenike u Republici Hrvatskoj je probalo alkohol, dakle, imalo je dodir sa alkoholom. Potom je provedeno istraživanje u 30 dana i tada je 55% učenika probalo alkohol, a od toga je njih 16% osjetilo pijanstvo. Stoga treba poručiti da svaka ovisnost i svako stanje koje odudara od normalnog i racionalnog dovodi do neslobode – rekao je Paljak.

Veliku ulogu u prevenciji ima upravo i Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti koji u prevenciji djeluje unatrag 20 godina. Simpozij su organizirali Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Udruga apstinenata "Hrabrost", Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za liječenje ovisnosti KBC "Sestre milosrdnice".


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing