radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

750 Hrvata godišnje umire od raka prostate

28.11.2017. 13:12:00
U mjesecu studenom Opća bolnica Varaždin uključuje se u osvještavanje muške populacije o  bolestima koje se javljaju kod njih. Jedna od njih je rak prostate. Koje su opasnosti kod te bolesti, njezina učestalost te važnost preventivnih mjera koje se mogu poduzeti da bi se bolest otkrila na vrijeme i izliječila, pojašnjava voditelj Odjela za urologiju Opće bolnice Varaždin dr. sc. Goran Benko, dr. med.
- Ugroženi su muškarci stariji od 40 godina, a tada se određuje prva vrijednost tumorskog markera prostata specifičnog antigena (PSA) - kaže Benko, koji dodaje da se, primjerice, prehrambene navike poput unosa velikih količina namirnica životinjskog porijekla, crvenog mesa, mogu povezati s rizikom obolijevanja od karcinoma prostate, ali da ni to nije dovoljno utvrđeno.

Rak prostate je rastući javnozdravstveni problem, ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi i zapadnom svijetu. U Hrvatskoj je 2014. godine bilo 1700 novootkrivenih karcinoma. Ta brojka smještava ga na drugo mjesto s rakom debelog crijeva, odmah iza raka bronha. Godišnje 750 muškarca umire od tog karcinoma, no ta vrlo ozbiljna bolest može se nekim mjerama na vrijeme liječiti. Provodi se tzv. oportunistički probir ili screening kojim se pokušava osvijestiti mušku populaciju koja je u riziku od te bolesti da se samoinicijativno jave svojim obiteljskim liječnicima.

Rak prostate ne mora imati nikakve simptome. Rano ga se otkriva samo na temelju povišenog tumorskog markera, no to nije uvijek znak da se radi o tumoru pa nije razlog za paniku.
-Potencijalni bolesnici trebaju se javiti svom obiteljskom liječniku. On će odrediti PSA, a potom se bolesnik javlja nama na prvi pregled, koji ostvaruje prema listi čekanja - naglašava Benko te napominje da kompletnu dijagnostičku uslugu kao i primjerene načine liječenja bolesnici mogu dobiti u Općoj bolnici Varaždin.

-Za razliku od mnogih odjela u Hrvatskoj mi smo kadrovski dobro posloženi, ima nas dovoljno. Što se tiče opreme, imamo instrumentarij i aparate koji su u rangu bolje opremljenih bolnica ili klinika - dodaje Benko, voditelj varaždinske urologije.
- Ipak, apeliram da ljudi čim više kontroliraju svoje zdravlje. Ako se dođe na vrijeme, s bolešću koja je lokalizirana, izlječivost je 100 posto - poručuje Benko.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing