radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Gospodarstvo

Učenici provode projekt "Zemlja na umu"

28.11.2017. 08:24:00
U varaždinskoj Gospodarskoj školi u tijeku je provedba ekološkog projekta „Zemlja na umu“ čiji je cilj potpuno izbacivanje jednokratnih plastičnih vrećica iz uporabe.

Dok se ne donese odgovarajuće zakonsko rješenje, učenici Gospodarske škole Varaždin u sklopu projekta nastoje spriječiti da plastične vrećice za jednokratnu uporabu završavaju kao otpadni materijal i gomilaju se na odlagalištima otpada, odnosno u okolišu. Autorica i voditeljica projekta je prof. Vanja Perši, a projekt će se odvijati ovu školsku godinu. Učenici sakupljaju plastične vrećice koje će im poslužiti  kao materijal za izradu kreativnih predmeta, a tijekom godine provodit će se i edukacija putem predavanja i prezentacija koje se već prikazuju u glavnom hodniku škole.

Edukaciju provode učenici Ena Šestak, Mihaela Korušić, Damjana Kolednjak, Mateja Rak, Helena Grgec, Ema Zavrtnik, Anita Halec, Antonela Perši, Patricija Makaj i Adela Horvat.  Primarni cilj edukacije je podizanje svijesti učenika o važnosti smanjenja količine otpada koji stvaramo, o važnosti pravilnog razvrstavanja i odvajanja otpada te o ozbiljnosti i razmjerima posljedica nebrige i neadekvatnog zbrinjavanja otpada.

Budući da je glavni fokus projekta problem plastičnog otpada i mikroplastike koji zagađuju okoliš, a osobito mora i oceane, prezentacija daje odgovore na pitanja koliki su razmjeri ovog problema, kako i zašto ova vrsta otpada završava u morima i oceanima te kakav je utjecaj takvog zagađenja na živi svijet čak i tisućama kilometara od najbližeg ljudskog obitavališta. Učenike se tako potiče da rješavaju problem mijenjanjem vlastitih navika koje nisu u skladu s održivim načinom života. Prezentacija odgovara na pitanja kako ispravno razvrstavati otpad, kako bi trebala izgledati piramida gospodarenja otpadom te objašnjava koncept 3R – reduce, reuse, recycle,odnosno smanji, ponovo upotrijebi i recikliraj.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing