radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Kovač i Klapša u Turskoj govorili o iskustvu JLS - a

27.11.2017. 13:46:41
Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač te zamjenik načelnika Općine Maruševec Mario Klapša nazočili su međunarodnoj konferenciji „Time to Town Twinning“, koju u sklopu Instrumenta predpristupne pomoći (IPA) provodi tursko Ministarstvo za Europske poslove.
Konferencija „Time to Town Twinning“ dio je većeg projekta ukupnog proračuna od 4.5 milijuna eura čiji je cilj razviti suradnju između lokalnih samouprava u Turskoj i članica država Europske unije. Predstavljene su mogućnosti za financiranje projekata suradnje između gradova, odnosno jedinica lokalne samouprave, Turske i Europske unije, a održano je i niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima onih gradova s kojima postoje određene dodirne točke definirane uoči održavanja same konferencije.

- To u pravilu znači kako Turci žele od nas učiti o predpristupnom procesu Europskoj uniji, ali pritom koristeći metodu povezivanja gradova i općina, tzv. Town twinning kako bi se konkretizirala moguća suradnja u tom procesu. Ta suradnja naravno ne znači neku običnu formu već potencijalnu mogućnost za razvoj poduzetništva, kulturnu razmjenu i povezivanje važnih lokalnih društvenih dionika - spomenuo je zamjenik gradonačelnika Lepoglava Hrvoje Kovač.

Namjera je financirati sve u vezi s aktivnostima twinning metode povezivanja među sudionicima što će omogućiti hrvatskim gradovima i općinama priliku da započnu suradnju s turskim jedinicama lokalne samouprave u području kulture, sporta, turizma i poduzetništva.
- Za takve projekte povezivanja gradova bit će dostupno i do 130.000 eura koje će biti moguće koristiti za razmjenu znanja i vještina da se poboljša sposobnost lokalnih vlasti u Turskoj u smislu usklađivanja pravne stečevine EU. Uz to, provedbom takvih projekata povećat će se učinkovitost postojećih twinning aktivnosti gradova dok će se istovremeno prenijeti dobre prakse u zemljama EU i poboljšati međudjelovanje lokalnih vlasti – zaključuje zamjenik načelnika općine Maruševec Mario Klapša.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing