radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Gospodarstvo

Iskustvo Mađarske o dualnom obrazovanju

27.11.2017. 13:36:40
U sklopu projekta DUO PACK – Praktični pristup konkretnom znanju, u Županijskoj komori Varaždin održana je radionica Prijenos iskustava mađarskih komora u dualnom obrazovanju. Na radionici je naglasak bio na prenošenju mogućnosti poboljšanja i boljeg korištenja praktičnog dijela nastave – učenja na radnom mjestu.
Riječ je o projektu transfera iskustva i znanja mađarskih gospodarskih komora iz Županija Zala i Smogy na hrvatske pogranične gospodarske komore Varaždin i Bjelovar, rekla je stručna suradnica u ŽK Varaždin Renata Papec.

-Radi ravnoteže na tržištu rada inzistiramo na uvođenju učenja temeljenog na radu. To je u prvom redu problem gospodarstvenika kojeg mi želimo i u ovom projektu dotaknuti. Jedan od rezultata projekta je poučavanje zakonodavstva, dakle kako se to s mađarske strane radi, uz mogućnost rješavanja određenih zakonodavnih i drugih problema i okvira s hrvatske strane. Napravit ćemo i bazu podataka gospodarstvenika koji trebaju kvalificiranu radnu stranu, a trenutno je ne mogu naći - rekla je Papec.

Mađarska Vlada bavi se pitanjem dualnog obrazovanja od 2004. godine, ali tek početkom 2010. godine mađarske gospodarske komore su dobile ovlasti o uvođenju dualnog sustava. Gospodarske komore u Mađarskoj pokušavaju kroz tržišnu orijentaciju djecu usmjeriti prema strukovnom obrazovanju, a postoje i pozitivni rezultati, rekla je voditeljica projekta Renata Verger.
- Što se poduzetničke sfere tiče, mislim da tu imamo pozitivne rezultate i pozitivne iskustva. Vlada u financijskom smislu potiče obrazovanje i daje dodatne beneficije poduzetnicima. Ipak, bez aktivne suradnje poduzetničke sfere, gospodarske komore i strukovnih centara, ovo ne bi moglo funkcionirati – kazala je Verger.

Ovim se projektom isto tako nastoji promovirati strukovno obrazovanje, utjecati na poboljšanje zapošljivosti mladih, smanjenje nerazmjera ponude i potražnje na tržištu rada radi poticanja i jačanja gospodarske aktivnosti.

Projekt traje 16 mjeseci, a završava u studenom 2018. godine. Vrijednost projekta je 100.113 eura.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing