radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Gospodarstvo

Županija ulaže u promociju bučinog ulja

24.11.2017. 09:23:32
Kako bi Varaždinska županija sljedeće godine popularizirala domaće, izvorno bučino ulje u sklopu Špancirfesta u atriju Županijske palače bit će pripremljen „Bučograd“, posvećen isključivo varaždinskom bučinom ulju i proizvodima od buče. Osim toga, Varaždinska će županija pripremiti kuharicu s receptima, brošuru s podacima o svim proizvođačima bučinog ulja iz Varaždinske županije, a ubuduće će sufinancirati nastupe na sajmovima, te izraditi bojanku posvećena bučama.

Istaknuto je to u Županijskoj palači na radnom sastanku župana Radimira Čačića, zamjenika župana Tomislava Paljaka i pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutina Vinceka s predstavnicima 22 obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz županije, koji se bave proizvodnjom bučinog ulja i koštica.  
- Dosadašnjih godina nije bilo uloženo dovoljno pažnje i sredstava u poljoprivredu, koja je iznimno važna za Varaždinsku županiju, jer smo ruralna županija. Želimo napraviti značajan pomak u poljoprivredi, što možemo, jer imamo vas proizvođače, kao i kompetentne ljude na čelu s pročelnikom Vincekom. Posebnu pažnju namjeravamo posvetiti Varaždinskom bučinom ulju, jer je to naš autohtoni proizvod koji je iznimno kvalitetan, a još uvijek se dovoljno ne prepoznaje – istaknuo je župan Čačić.

 U Varaždinskoj županiji je 1.100 hektara poljoprivrednih površina pod bučom, što je iznimno puno s obzirom da je u cijeloj Hrvatskoj pod bučom ukupno oko 4.500 hektara poljoprivrednih površina. Proizvodnja OPG-ova iz Varaždinske županije se kreće od 0,5 hektara, pa do više od 100 hektara.
- U proračunu Varaždinske županije za 2018. godinu planiramo 500 tisuća kuna samo za promociju Varaždinskog bučinog ulja. Sve vas pozivamo da se uključite u osmišljavanje aktivnosti kojima ćemo promovirati bučino ulje, a s ciljem da se poveća njegovo korištenje i potrošnja – pozvao je Vincek predstavnike OPG-ova.
 

TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing