radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Varaždinska županija na čelu Saveza Alpe-Jadran

23.11.2017. 08:56:42
Župan Varaždinske županije Radimir Čačić sljedeće dvije godine bit će predsjednik Saveza Alpe-Jadran, najveće i najstarije regionalne organizacije u Europi.

Župan Čačić jednoglasno je izabran za predsjedatelja Vijeća za 2018. i 2019. godinu na redovnoj sjednici Vijeća Alpe-Jadran održanoj jučer u Klagenfurtu u Austriji. Na toj dužnosti zamijenio je Petera Kaisera, predsjednika Vlade austrijske pokrajine Koruške. Varaždinska županija time je postala prva regija iz Hrvatske koja predsjedava Savezom Alpe-Jadran kojim okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

- Savez Alpe--Jadran je proteklih 39 godina postao simbol dobrosusjedske suradnje. Naime, prostor Srednje Europe specifičan je po tome da se na njemu kroz stoljeća formirao jedinstveni mentalitet. Prvenstveno želimo da Savez bude primjer međuregionalne suradnje te da ponovno preuzme ulogu u otvaranju Europe prema istočnim susjedima - istaknuo je Čačić u Klagenfurtu te zahvalio na prilici i povjerenju.

Varaždinska županija je Savezu pristupila 2013. godine, a članice iz Hrvatske su još Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija, a uskoro i Primorsko-goranska županija.  Osim toga, sljedeće godine Savez Alpe-Jadran slavi 40. obljetnicu postojanja, a čast da upravo u jubilarnoj godini vodi ovo ugledno regionalno udruženje dobio je varaždinski župan Čačić. Istaknuo je da  je nužno fokusirati se na uži krug osnovnih ciljeva realiziranih kroz programe i konkretne projekte koristeći članarine prvenstveno kao inicijalna sredstva za dobivanje financiranja putem EU projekata.

- Uvjeren sam da će Savez Alpe-Jadran ostati primjer organizacije koja zajedničkim djelovanjem kroz konkretne aktivnosti svojim građanima omogućuje kvalitetan život i radna mjesta - istaknuo je novi predsjednik Saveza Čačić.

Čestitao mu je i dosadašnji predsjednik Saveza Peter Kaiser, predsjednik Vlade Koruške, koji je županu Čačiću predao zastavu Saveza Alpe-Jadran koja će sljedeće dvije godine stolovati u Varaždinu. U Klagenfurtu su bili i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Larisa Križan Breljak, te Tomislav Jarmić, kordinator Tematske koordinacijske točke za prevenciju od katastrofa, koji je o tome održao i prezentaciju.
TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing