radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

17.11.2017. 09:08:38
Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. danas će se diljem Varaždinske županije odati počast svim sudionicima obrane grada Vukovara – simbola hrvatske slobode.

U 17 sati na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu, ispred Gradske vijećnice učenici varaždinskih osnovnih škola,  predstavnici braniteljskih udruga grada i Varaždinske županije kao i okupljeni građani, svijećama će na trgu ispred Gradske vijećnice ispisati riječ VUKOVAR. Predstavnici Grada i Županije obratit će se kraćim prigodnim govorima, a molitvu za žrtve pale u Vukovaru predvodit  će kancelar Varaždinske biskupije, prečasni  Ivan Rak. Organizatori obilježavanja su Grad Varaždin i Varaždinska županija koji su kupili 500 svijeća – lampiona u obliku vukovarskog vodotornja. Kupnjom lampiona u obliku vodotornja - jednog od simbola obrane Vukovara, pomaže se Udruzi „Vukovarski leptirići“ koja brine o djeci s poteškoćama u razvoju.

U suradnji sa braniteljskim udrugama, Grad Ludbreg će se i ove godine prigodnim programima prisjetiti 1991. godine i pada Vukovara - grada heroja. Program će započeti u 16,30 sati misom na Svetištu Predragocjene Krvi Kristove. Nakon mise, u parku Batthyany palit će se lampioni u znak sjećanja na žrtve herojskog grada.  Mješoviti pjevački zbor održat će u kinodvorani Centra za kulturu informiranje Dragutin Novak tradicionalni koncert, a kao gosti nastupit će i polaznici Dječjeg vrtića  Smjehuljica, ženska klapa "Viva" iz Koprivnice i Biseri, tamburaški sastav kojeg čine branitelji Vukovara.

Povodom sjećanja na žrtvu Vukovara branitelji grada Varaždinskih Toplica odlučili su i ove godine na dostojanstven i primjeren način, zajedno s građanima odati počast svim sudionicima obrane Vukovara. U 16 sati i 30 minuta upalit će se lampaši na kružnom toku (kod groblja), a potom i uz cestu od Trga Republike Hrvatske do spomen obilježja braniteljima u Varaždinskim  Toplicama. U 18:00 sati Sveta misa za branitelje bit će služena u crkvi Svetog Martina u Varaždinskim Toplicama. Nakon Svete mise krenut će "Kolona sjećanja" od crkve do Trga Republika, te od trga do spomen obilježja braniteljima  gdje će se paljenjem svijeća, minutom tišine, prigodnim govorom i molitvom odati počast svim poginulim braniteljima, posebno braniteljima poginulim u obrani grada Vukovara.
U subotu  u 04:00 sata sa Autobusnog kolodvora u Varaždinskim Toplicama u organizaciji grada i branitelja Grada Varaždinskih Toplica, polazak je svih zainteresiranih građana za Vukovar, gdje će nazočiti obljetnici sjećanja na žrtvu grada heroja.


U 17 sati kod spomen križa u Novom Marofu izaslanstvo na čelu s gradonačelnikom Sinišom Jenkačem obilježit će Dan sjećanja na žrtvu Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Općina Sračinec u suradnji s braniteljima i župom sv. Mihaela arkanđela organizira spomen na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. U župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela  s početkom u 18 sati bit će služena sv. misa za žrtvu Vukovara i sve poginule u Domovinskom ratu.
Nakon mise će se krenuti u koloni do Vukovarske ulice i Križa, uz molitvu krunice i paljenje lampiona koje će sudionici kolone donijeti sa sobom.

Program obilježavanja sjećanja na žrtve Vukovara održavat će se i u Ivancu i Lepoglavi. Započet će odavanjem počasti Stjepanu Vusiću na njegovom posljednjem počivalištu na groblju u Kamenici, u 15,30 sati. Potom će u 17 sati biti održana Sveta misa u župnoj crkvi u Ivancu i kolona sjećanja koja će se kretati od crkve do spomen obilježja u Ivancu. Kolona će krenuti u 18 sati, a molitvu će potom održati župnik vlč. Zoran Gložinić. Nakon toga, u ivanečkoj osnovnoj školi bit će održano svečano otvaranje izložbe 'Ratni zapisi Mladena Genca'.
Lepoglava će se  sutra prisjetiti žrtva Vukovara. U 17 sati bit će služena sveta misa, a potom će krenuti kolona sjećanja.
Dan kasnije, u nedjelju, za poginule hrvatske branitelje u obrani Vukovara i u Domovinskom ratu molit će se i na Svetoj misi u crkvi Svetog Bartola u Kamenici, s početkom u 8 sati.
Višednevno obilježavanje sjećanja na stradale u Vukovaru okončat će se u ponedjeljak. Najprije će se s početkom u 10 sati, na groblju u Lepoglavi, odati počast Vinku Andrijaniću i Dragutinu Godiniću, a potom će izaslanstva odati počast i u Kamenici, na posljednjim počivalištima Josipa Kapustića i Tome Jambora, hrvatskih branitelja ubijenih 20.11.1991. godine na Ovčari.
U organizaciju su se uključili i HVIDRA Ivanec, Grad Ivanec, Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, župe Ivanec, Kamenica i Lepoglava, Policijska postaja Ivanec, IVKOM Ivanec te Grad Lepoglava.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing