radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Dijabetes - vodeća kronična nezarazna bolest

15.11.2017. 08:48:04
Opća bolnica Varaždin pridružila se obilježavanju Svjetskog dana šećerne bolesti akcijom određivanja glukoze u kapilarnoj krvi, koju su provele medicinske sestre Službe za interne bolesti.
 Budući daj je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“, cilj obilježavanja je bio promicanje važnosti obrazovanja i liječenja žena sa šećernom bolesti ili povećanim rizikom za razvoj šećerne bolesti. Značajan je i podatak da je šećerna bolest deveti uzrok smrti kod žena.
Patricija Križanec, glavna sestra Odjela za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma varaždinske Opće bolnice, istaknula je da je šećerna bolest jedna od vodećih kroničnih nezaraznih bolesti u svijetu.

-U svijetu od šećerne bolesti boluje 415 milijuna ljudi, od toga je 199 milijuna žena. Važno je pravodobno otkriti šećernu bolest kako bi se mogla pravilno liječiti, radi li se o tipu 1 ili tipu 2. Ove godine naš Centar za dijabetes zajedno sa Službom za interne bolesti sudjeluje u akcijama mjerenja glukoze u krvi na Korzu gdje je središnje obilježavanje i ovdje u holu Interne gdje je akcija za naše pacijente koji dolaze na svakodnevne pretrage. Velik dio bolesnika nije otkriven i mi ih tražimo kako bi spriječili kasnije komplikacije šećerne bolesti - rekla je Križanec te savjetovala svima koji imaju rizik od nastanka šećerne bolesti da to redovito kontroliraju.
- Stil života utječe na razvoj šećerne bolesti. Debljina je jedan od važnih faktora za nastanak šećerne bolesti, kao i povišene masnoće i obiteljska pozitivna anamneza. Zato je vrlo važno da se takve osobe pravodobno jave svom obiteljskom liječniku da prekontroliraju razinu glukoze u krvi - dodala je Križanec.

Uz javno prepoznatu akciju obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, Centar za dijabetes u Općoj bolnici Varaždin kontinuirano radi na edukaciji bolesnika, individualnim i grupnim, edukaciji populacije te sudjeluje u akcijama koje se organiziraju u Varaždinskoj županiji.  


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing