radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Održana je svečana jednica Općine Martijanec

13.11.2017. 11:04:54
Održana je svečana sjednica Općine Martijanec.

Načelnik Dražen Levak predstavio je odrađene projekte u šest mjeseci ove godine, kao i probleme s kojima se susreće Općina. Četiri projekta su prioritetna u Martijancu: jednosmjenska nastava, dječji vrtić, pješačko – biciklističke staze i rješavanje problema s poplavama. Što se tiče uvođenja jednosmjenske nastave, Općina Martijanec je napravila idejni projekt dogradnje, a Županija će zgradu škole prijaviti na natječaje za energetsku obnovu, rečeno je na sjednici. Župan Radimir Čačić na sjednici je dvosmjensku nastavu u Martijancu nazvao sramotnom. Odgovornima za to prozvao je općinsko vodstvo od prije desetak godina, koje nije prihvatilo ideju JPP-a, a kojim su napravljene 32 škole.

- Oni su petljali tada, a sad petlja država, ministrica Blaženka Divjak i potpredsjednik Vlade, Predrag Štromar, koji ne dozvoljavaju model javno privatnog partnerstva. Ne daju. I točka. Ali i bez njih će se taj problem riješiti i projekt će biti realiziran kao i svi prioriteti Martijanca,  i  to u puno kraćem roku od naših mandata. Ako ne možemo kako hoćemo, onda ćemo kako moramo  – rezonirao je župan. Također je obećao pomoć i suradnju sa Županijskom upravom za ceste glede rješavanja pješačko-biciklističkih staza uz županijske ceste, kao i pomoć kod rješavanja problema vezanih uz poplave.

I saborski zastupnik, Josip Križanić, smatra da je sramota da u vrijeme dok 94 posto učenika u županiji ide u školu u jednoj smjeni, školarci Martijanca još uvijek odlaze u dvije. – Svi moramo raditi na rješenju ovog problema. U Saboru smo ovaj tjedan razgovarali o digitalizaciji, a ovdje djeca još imaju dvije smjene u školi – rekao je Križanić te dodao  da je problem Sjevera  uvijek premalo bodova za prolazak na natječajima.
- Kriteriji su katastrofa. Mi smo lokomotiva zemlje, a ne dobivamo ništa. Moramo napraviti pritisak i pomoći, nema razloga da u tome ne budemo zajedno – zaključio je Križanić.

Načelnik Dražen Levak je spomenuo i završene projekte. Adaptirani su društveni domovi u Sudovčini, Martijancu, Hrastovljanu i Madaraševcu. U tijeku je završetak rekonstrukcije doma i izgradnje Vatrogasnog spremišta u Slanju. Započeta je izgradnja Vatrogasnog igrališta u Hrastvoljanu, tvrtke Aquatehnika i Varkom su izgradile vodovodnu mrežu na relaciji Rivalno – Stari vrh i Gornji Martijanec – Gornja Poljana. U sklopu tog projekta izvršena je i obnova završnog sloja asfalta na relaciji Gornji Martijanec – Gornja Poljana kojom je u Vrbanovečkim goricama uveden vodovod te obnovljena značajna prometnica koja povezuje Općine Martijanec i Grad Varaždinske Toplice. Završen je i projekt statičke sanacije Crkve Sv.Martina, uveden je video nadzor na grobljima u Martijancu, Križovljanu i Slanju, a uređene su i nadstrešnice na grobnim kućama u Slanju i Križovljanu, kao i staze na grobljima.

Dodijeljenja su i priznanja Općine. Nagradu Općine je dobio učenik završnog razreda OŠ Martijanec, Viktor Pijanec iz Vrbanovca za odlične rezultate i promicanje svoje škole i općine. Plakete sa zlatnim znakom su dodijeljene Slovencu Joži Lipaju za osobiti doprinos u razvoju općinskog vatrogastva i Športsko rekreacijskoj udruzi Sudovčina za višegodišnji uspješan rad i postizanje dobrih rezultata.

U sklopu Dana Općina Martijanec, a povodu 490. obljetnice smrti bana Krste i Frankopana Brinjskog u Martijancu u Kulturno informativnom centru su predstavljeni prigodni žig i kuverta, autora Ivana Ploha. Općinske i susjedne udruge natjecale su se i u pripremi paprikaša i gulaša. Nogometaši NK Razvitak iz Čičkovine-Hrastovljana skuhali su najbolji grah, a KUD Martijanec najbolji paprikaš. Prikazana je predstava Glumačke družine Gruntovčani na kojoj je gostovala i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, a održani su i koncerti KUD-a Martijanec, Familiy banda i Kraljeva.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing