radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Gospodarstvo

Održan je sastanak s gospodarstvenicima

07.11.2017. 14:37:15
U Maloj dvorani Županijske palače održan je radni sastanak predstavnika Varaždinske županije, posebne savjetnice župana Natalije Martinčević, zamjenika župana Tomislava Paljaka te predstavnika nekoliko renomiranih tvrtki s područja Županije.

Na sastanku su bili i predsjednici HGK Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak, direktorica HUP-a Regionalni ured Varaždin Sonja Ostroški, profesorice Nina Begičević Ređep i Marina Klačmer Čalopa s FOI-a, prof. Damir Vusić s Sveučilišta Sjever te Branka Šaško iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Prisutne je na sastanku uvodno pozdravila posebna savjetnica župana Natalija Martinčević naglasivši kako je namjera Županije da se, koliko god je to moguće, srednjoškolski obrazovni sustav poveže s gospodarstvom.

- Danas smo imali prilike čuti koje su potrebe tržišta rada, ali i koje studijske programe nude FOI i Sveučilište Sjever. Cilj bi trebao biti da školujemo ljude koji će naći posao nakon završene srednje škole, poglavito one koji završe strukovna obrazovanja te će poslije školovanja biti i konkurentni na tržištu rada. Već dulje vrijeme upozoravamo da obrazovni sustav ne prati potrebe tržišta rada i gospodarstva u cjelini. Svima nam treba biti u fokusu da mlade te radno aktivne ljude zadržimo ovdje. Europska unija ima slobodno, jedinstveno tržište, naime tamo postoji izuzetna  potražnja za radnom snagom i naši ljudi odlaze van, to je činjenica - rekla je posebna savjetnica Martinčević te naglasila kako je Varaždinska županija uvijek bila predvodnik u kreiranju i provođenju projekata na području obrazovanja, poput sufinanciranja prijevoza, povlaštenih studentskih kredita, pokretanja Centara izvrsnosti, davanja učeničkih i studentskih stipendija.

-Želimo biti i predvodnik u povezivanju te spajanju obrazovanja i gospodarstva, no svi moramo prihvatiti promjene na tržištu, prilagoditi se moraju i obrazovne ustanove, ali i poslodavci- dodala je Natalija Martinčević.
Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek prikazao je rezultate upisa u srednje škole za školsku godinu 2017./2018, dok je predsjednik HGK-Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić dao kratak osvrt na gospodarstvo Varaždinske županije.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing