radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Održan je skup "Znanjem protiv mržnje"

06.11.2017. 13:12:16
U povodu 500. godišnjice reformacije u Hrvatskoj i Europi, u Srednjoj školi Maruševec održan je 7. stručno - edukativni skup "Znanjem protiv mržnje", kojemu su u pratnji svojih profesorica, nazočili učenici šest škola s područja Varaždinske županije.

Između ostaloga, na skupu se govorilo o pet stoljeća reformacije, razvoju adventističke Srednje škole u Maruševcu i suživotu koji trenutno vlada u ovoj školi, te o toleranciji i diskriminaciji temeljem vjere.
- Čini se da u posljednje vrijeme u Europi jača mržnja između različitih ideoloških, vjerskih i nacionalnih skupina, da su podjele sve veće i zato se mi radujemo da ono što pokušavamo uraditi u našoj školi, možemo podijeliti sada i sa učenicima i nastavnicima drugih škola. Nadamo se da će mlade generacije shvatiti tu poruku -  rekla je ravnateljica Srednje škole Maruševec Đurđica Garvanović – Porobija.

Na stručnom je skupu sudjelovala  Veleposlanica Republike Slovenije NJ.E. Smiljana Knez. Govorila je o značenju reformacije za Sloveniju, te o vjerskoj toleranciji.
- Mi nismo na radaru nekih vjerskih ekscesa i problema većih značenja, ali svako društvo može općenito poboljšati stanje vezano uz toleranciju – rekla je NJ. E. Knez.

U ime Varaždinske županije, skupu je nazočio zamjenik župana Tomislav Paljak koji je naglasio da je potrebno konstantno educirati mlade.
- Bez obzira na stupanj razvoja i bez obzira koliko vremena prošlo od eskalacije nekih sukoba, ta psihoza je moguća uvijek i svugdje i na nju treba upozoravati, posebice u kontekstu ovog mjeseca u kojem ćemo obilježiti žrtvu Vukovara, a isto tako i ovdje sa središnjom temom o reformaciji koja je primjer kako jedan pokret može u datom trenutku, u povijesnom trenutku može promijeniti vjersku, društvenu i  političku, ali i gospodarsku strukturu jednog kontinenta – rekao je Paljak.

Na skupu su sudjelovalo i načelnik Općine Maruševec Damir Šprem te njegov zamjenik Mario Klapša. Osim toga, učenici SŠ Maruševec su u sklopu ovog skupa posadili žute šafrane koji se sade u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su umrla u Holokaustu.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing