radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

Nagrada Katarina Patačić ide u ruke Božice Jelušić

27.10.2017. 12:25:27
Vrlo cijenjena i višestruko nagrađivana književnica Božica Jelušić dobitnica je nagrade Katarina Patačić za najbolju samostalnu knjigu na kajkavskom jeziku objavljenu u 2016. godini. Pjesničku zbirku Božice Jelušić pod nazivom Ftič Kesnokrič stručno je povjerenstvo ocijenilo najboljom među  knjigama pristiglima na natječaj Varaždinskog književnog društva i varaždinskog ogranka Matice  hrvatske.

- Mislim da je taj naslov svijesno napravljen da unese jednu malu zabunu budući da me većina ljudi pita znači li to da je kasno za kričanje, da je kasno za pisanje poezije, da je to možda vaša zadnja knjiga. Naprotiv, to je jedna oksimoronska konstrukcija koja ima kazati da kad svi šute i kad više nitko nema što reći, jedan ftič kesnokrič još uvijek se glasa, mada je ta šuma gusta, mračna i nejasna, ali ftič kesnokrič uvijek ima pravo na taj uzdignuti glas – rekla je Jelušić.

Predsjednik stručnog povjerenstva Ernest Fišer rekao je da je odluku o nagradi tročlani žiri donio jednoglasno.
- Ovaj put je stručnom povjerenstvu bilo relativno lako donijeti jednoglasno odluku o dobitniku sada već prestižne nagrade i to ne samo zato što se ovogodišnjoj konkurenciji našlo svega pet naslova, odnosno samostalnih kajkavskih knjiga, premda ih je tiskom bilo objavljeno više, ali se nakladnici nisu javili na natječaj, nego poglavito zato što se jedna od tih knjiga, u ovom slučaju pjesnička zbirka, nametnula stručnom povjerenstvu, kako svojim iznimno visokim književno - umjetničkim standardima i vrijednostima, već isto tako vrlo prepoznatljivim autorskim pjesničkim rukopisom – rekao je Fišer.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing