radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Lifestyle

Djeca uče o tradiciji Varaždinske županije

26.10.2017. 13:53:31
Povodom Dana kruha i Svjetskog dana kuhara, u Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu djeca su danas, uz pomoć kuhara iz Udruge kuhara Varaždinske županije, pripremala Varaždinske klipiče. Tamo je ujedno i ponovno predstavljena bojanka „Šetnja varaždinskim krajem“.

Bojanka, koju je izdala Varaždinska županija, a čije su autorice Ivana Mikulec i Ana Koren Friščić, djecu vodi u avanturu zajedno sa zagorskim puranom Bučkom i njegovim prijateljima, s ciljem da djeca upoznaju tradicionalne životinje i autohtone proizvode varaždinskoga kraja.

Događanje je održano u sklopu projekta ''Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije'', kojeg provodi Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, a čiji je glavni cilj edukacija i podizanje svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani.

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak je istaknuo da se djecu već od vrtićke dobi želi educirati da prednost daju domaćim, autohtonim proizvodima.
- Djeca će jednog dana biti potrošači, kupci prehrambenih proizvoda, pa je važno da već u vrtićkoj dobi znaju razliku između domaćih i ostalih proizvoda. Često znamo zaboraviti ono što imamo kod kuće. Zato treba podsjetiti da Varaždinsko zelje i Zagorski puran imaju zaštićenu oznaku na razini Europske unije, a Varaždinski klipič zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Hrvatske – istaknuo je dožupan Paljak.

Zamjenik župana je pozvao i sve druge vrtiće iz Varaždinske županije da se uključe u projekt, pri čemu je posebno istaknuo bojanku „Šetnja varaždinskim krajem“ koja će biti podijeljena i u svim ostalim vrtićima na području Županije. U bojanci su didaktički zadaci, a djecu se upoznaje s Varaždinskim zeljem, bučom, heljdom i drugim autohtonim proizvodima.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing