radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Reorganizacija parkiranja u Općoj bolnici Varaždin

26.10.2017. 09:28:49
Kako Opću bolnicu Varaždin očekuju opsežni građevinski radovi na energetskoj obnovi objekata, očekuju se određeni problemi pri parkiranju u bolničkom krugu te je Uprava bolnice krenula s reorganizacijom sustava parkiranja.

Ravnatelj bolnice Nenad Kudelić, dr. med., ističe da postoji dugogodišnji problem parkiranja u bolnici i za djelatnike i za pacijente i za posjetitelje.
-Osnovni problem je nedostatan broj parkirnih mjesta. Taj će se problem pojačati s činjenicom da bolnicu polako pretvaramo u veliko gradilište jer počinje energetska obnova, postavljaju se skele i dijelovi pojedinih prilaza se moraju blokirati što će sigurno otežati pristup. Da bismo taj potencijalni problem prevenirali, krenuli smo u reorganizaciju sustava parkiranja unutar bolnice“, rekao je ravnatelj bolnice koji naglašava da je dugoročno rješenje izgradnja parkirne garaže.
To je veliki projekt koji nije moguće realizirati u kratkom roku i stoga smo se odlučili za prijelazno rješenje – formiranje dodatnog parkirališta za zaposlenike koje će biti na prostoru ispred zgrade Kirurgije s ulazom iz Ulice Franje Galinca i gdje će se moći parkirati većina naših zaposlenika. A postojeće veliko parkiralište na ulazu u bolnicu smo objedinili. Radilo se o dva parkirališta, jedno je bilo za posjetitelje, drugo za zaposlenike. To je parkiralište u fazi preuređenja i bit će rezervirano isključivo za pacijente i posjetitelje bolnice - naglasio je ravnatelj Kudelić.

Uređenjem novog parkirališta za zaposlenike na prostoru ispred zgrade Kirurgije dobit će se dodatnih 240 parkirnih mjesta. Kada se tome pribroji i 230 postojećih mjesta u krugu bolnice za korištenje će uskoro biti raspoloživo oko 470 mjesta nasuprot dosadašnjih tristotinjak.
U bolnički krug omogućit će se ulaz vozilima s pacijentima smanjene pokretljivosti te pacijentima koje je potrebno s osnova njihovog zdravstvenog stanja dovesti do ulaza u zgrade bolnice. Osobe s invaliditetom za koje u krugu bolnice postoje označeni elementi pristupačnosti javnog prometa – označena parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom sukladno propisanim uvjetima - i nadalje će imati nesmetani ulaz i parkiranje u krugu bolnice.
No svima ostalima neće biti moguće parkiranje u bolnici. Budući da će biti osiguran dovoljan broj parkirnih mjesta, stvarno mislim da nema razloga da svi oni koji mogu prošetati nekoliko koraka do mjesta gdje idu na pregled ili zahvat, vađenje krvi ili laboratorijsku dijagnostiku, ili nešto slično, ne odu od parkirališta do tamo pješke, dodao je dr. Kudelić.

Za korisnike bolnice odnosno posjetitelje bit će dostupno 163 parkirnih mjesta na kojima će sustav naplate biti organiziran kao i za parkirališta u svim ostalim dijelovima grada – radnim danima parkiralište će se naplaćivati od 7.00 do 19.00 te subotom od 7.00 do 15.00 sati. Nedjeljom i blagdanom parkiranje se ne naplaćuje.

Ravnatelj bolnice ističe da je cilj reorganizacije parkiranja uvođenje reda, ali i omogućavanje pristupa hitnim službama te omogućavanja adekvatnih uvjeta stacionarnim bolničkim pacijentima bez buke većeg broja vozila koja sada ulaze u krug bolnice.

Općoj bolnici Varaždin predstoji izgradnja objedinjenog hitnog bolničkog prijema i dnevnih bolnica odnosno jednodnevne kirurgije.
To su mjesta s najvećim protokom pacijenata upravo na ulazu u samu bolnicu. Kada će započeti gradnja i tih objekata dobit ćemo situaciju sličnu velikim kliničkim bolničkim centrima u Zagrebu gdje je hitna služba vezana uz parking i nemate potrebe da se ulazi u bolnički krug. Isto tako, dnevna bolnica će biti na ulazu u bolnički krug. Mi smo kao bolnica poznati po tome da već sada velikom broju pacijenata pružamo zdravstvenu zaštitu putem dnevnih bolnica. Tako će se izbjeći velika fluktuacija unutar bolničkog kruga“, naglasio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Istaknuo je da se problem parkiranja rješava sa sadašnjim ugovornim partnerom, tvrtkom CRTORAD koja s bolnicom ima sklopljen ugovor do 27. siječnja 2021. godine.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing