radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

Predavanje o povijesti i filozofiji znanosti

25.10.2017. 14:02:58
Večerašnja Srijeda u Muzeju posvećena je temi o povijesti i filozofiji znanosti, o čemu će govoriti dr. sc. Hrvoj Vančik, redoviti profesor u trajnom zvanju Zavoda za organsku kemiju  Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Iako se danas na mnogo mjesta i na razne načine govori o znanosti i njezinim dosezima, u javnosti je relativno malo riječi o prirodi same znanosti i o njezinoj metodologiji. Znanost o znanosti, znanost u kontekstu ostalih intelektualnih djelatnosti, te društveni utjecaj znanosti, neka su od pitanja kojima se, između ostalog, bavi filozofija znanosti. Znanstvena metoda, razvoj misli i stvaranje teorijskih sustava kao sadržaj filozofije znanosti neodvojive su od povijesnog razvoja. Na taj način nije moguće govoriti o znanstvenoj metodi, a da se ona ne razmatra u povijesnom kontekstu. Prof. dr. sc. Vančik nastojat će kroz predavanje pokazati i kako se na temelju poznavanja razvoja znanosti mogu prosuđivati i mnogi društveni fenomeni, osobito oni vezani za kulturu i školske sustave.

Predavanje se održava u palači Herzer od 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing