radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Grad će kupiti bivšu Varteksovu robnu kuću

25.10.2017. 11:33:37
Varaždinski gradski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici prihvatili da Grad kreditom od 11,6 milijuna kuna kupi bivšu Varteksovu robnu kuću u koju će smjestiti Odjel za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin.

Gradonačelnik Ivan Čehok je rekao da je Grad dobio dopis Zagrebačke banke o pravu prvokupa  na koji  u zakonskom roku morao odgovoriti.  Dodao je kako i sam ne bi bio za kupnju, da nije razgovarao s ministricom kulture koja je rekla da je ministarstvo spremno financirati i pomoći u nabavi opreme i svemu potrebnom za knjižnice.
Čehok smatra da je dobro što je knjižnica u središtu grada jer će to oživjeti centar, a kupnjom zgrade Grad će kompenzirati dug Varteksa od šest milijuna kuna, tako da će  pola zgrade biti zapravo kupljeno dugovima Varteksa. Neven Bosilj iz SDP-a podsjetio je da je Gradsko vijeće u studenom prošle godine odlučilo kupiti tu zgradu, ali za Muzej, te da je Vila Oršić, koja je bila namijenjena Knjižnici postala zanimljiva privatnom investitoru.
- Ideja da se kupi je loše motivirana, ali nije toliko loša jer taj objekt nama koristi, ali za gradsku knjižnicu mislim da nije – rekao je Bosilj.
Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica pojasnila je na koji će način Grad osigurati novac za kupnju bivše Varterksove robne kuće.
- Zadužit ćemo se na 10 godina i iskorist ćemo privremenu mjeru HBOR-a, tzv. akciju na infrastrukturu koju nude jedinicama lokalne samouprave, a koja traje do kraja godine. Obično su krediti HBOR-a oko 4% kamate, tako da je ovih 2,5% zaista nešto što ide u prilog samoj kupnji – rekla je Malenica.
           
TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing