radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Otvorena vrata varaždinskih sudova

25.10.2017. 10:53:06
U povodu obilježavanja Europskog dana pravosuđa varaždinski Općinski, Prekršajni i Županijski sud otvorili su građanima svoja vrata.

Svrha obilježavanja tog dana je upoznavanje građana s djelovanjem pravnog sustava, te edukacija i informiranje o njihovim svakodnevnim pravima na području pravosuđa, rekao je Igor Pavlic, zamjenik predsjednice Županijskog suda i glasnogovornik suda.
- To je jedinstvena prilika građanima da izvan one situacije kada su na sud pozvani kao svjedoci, okrivljenici i stranke, dakle da bez stresa upoznaju sudove, da se upoznaju s organizacijom, djelokrugom suda i pojedinim radnim procesima. Ja ću ujedno iskoristiti priliku da građane podsjetim na neka temeljna načela na kojima počiva pravna država, kao što su načelo nevinosti, teret dokazivanja i da nitko nije kriv dok se to ne dokaže pravomoćnom sudskom odlukom. Cilj je da ljudi u jednoj opuštenoj, slobodnoj atmosferi vide gdje i što radimo, koje su nam nadležnosti i koji su ustavni principi kojih se sudovi drže da bi osigurali građanima zaštitu njihovih prava i interesa. - rekao je Pavlic.

U obilasku sudova od ranih jutarnjih sati bili su učenici varaždinskih srednjih škola, a obilazak je bio zamišljen kroz simulaciju sudskog postupka. Vrata sudova bit će otvorena do 15 sati.

Ovakav događaj ujedno je prilika da se pokuša skinuti stigma sa pravosuđu općenito.
- Mi se tome jako veselimo jer nam je to prilika da mladim ljudima skrenemo pažnju da sudski postupak počiva na temeljnim ustavnim načelima kojih se sudovi moraju pridržavati jer se često slika našeg rada u javnosti i medijima ne prikazuje na onaj način kako to slijedi iz ustavnih i zakonskih načela kojih se sudovi moraju držati da bi osigurali svakome zaštitu njegovih prava i interesa i da bi osigurali da nitko nevin ne završi u zatvoru, što je recimo osnovni cilj i jedno od temeljnih načela kaznenog postupka - zaključio je Igor Pavlic, zamjenik predsjednice Županijskog suda i glasnogovornik suda.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing