radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Okupljanje onkologa i farmaceuta u Varaždinu

24.10.2017. 07:32:36
Varaždin je proteklog vikenda bio domaćin 9. Simpozija i godišnjeg sastanka Hrvatskog društva za internističku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora s međunarodnim sudjelovanjem, ali i 11. radnog sastanka Sekcije za onkološku farmaciju Hrvatskog farmaceutskog društva, također s međunarodnim sudjelovanjem.
Trodnevni simpozij okupio je brojne stručnjake s područja onkologije te stručnjake iz onog dijela farmaceutske industrije koji prate rad onkologa kroz suradnju u nabavci i registraciji lijekova.

– Ponosni smo što je Hrvatsko društvo za internističku onkologiju kao destinaciju svog godišnjeg sastanka odabralo upravo Varaždin. Priznanje je to i našem radu unutar društva, ali isto tako i radu onkološkog odjela varaždinske bolnice – istaknuo je voditelj Odjela za hematologiju, onkologiju i kliničku imunologiju u Općoj bolnici Varaždin Željko Vojnović, dr. med. spec. internist, uži specijalist internistički onkolog.
Novosti u liječenju solidnih tumora, kao i novosti u bazičnim istraživanjima u onkologiji, palijativna skrb – samo su neke od tema o kojima su se stjecala nova znanja i iskustva.
– Kada govorimo o onkološkim bolesnicima, Hrvatska se puno ne razlikuje od ostalih zemalja u regiji. Znamo da je incidencija onkoloških bolesnika u porastu, što ne čudi jer su tumori ipak bolesti starije dobi, a životni vijek ljudi je produžen. Kod žena najčešći je karcinom dojke, a kod muškaraca imamo rak prostate, pluća i kolorektalne tumore. Posljednjih godina došlo je do velikih pomaka u liječenju, zahvaljujući bazičnim strukama, molekularnoj biologiji, translacijskoj medicini koja nam je omogućila razvoj kako novih lijekova, tako i novih specijalizacija u području medicine, odnosno u području onkologije – rekao je predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju prof. dr. sc. Damir Vrbanec. Istaknuo je i kako bi se trebalo puno više raditi na prevenciji tumora, ponajprije edukacijom samih ljudi.

O iskustvima multidisciplinarnog tima za tumore probavnog trakta Opće bolnice Varaždin okupljene su upoznali Željko Vojnović, dr. med., i prim. dr. sc. Ranko Stare, dr. med. spec. opće kirurgije.
– Entuzijazmom naših liječnika, 2004. godine formirali smo multidisciplinarni tim za tumore probavnog trakta. Bili smo prvi u zemlji i iza sebe imamo dobre rezultate i iskustva. S tim istim entuzijazmom nastavili smo i na području tumora dojke, a sad još trebamo formirati i tim za tumore genitourinarnog trakta. Želim naglasiti kako smo sad jedina ustanova regionalnog karaktera čiji je posao baziran na multidisciplinarnosti. Sve specijalnosti koje su uključene u tim izuzetno su zadovoljne takvim radom, jer na taj način svi dobivamo. Mi kao liječnici lakše se odlučujemo za različite terapijske modele, a pacijenti dobivaju najbolje liječenje – objasnio je Vojnović te nastavio kako je HZZO osigurao vrlo kvalitetnu paletu lijekova koji su dostupni onkološkim bolesnicima.
– Mi vrlo malo zaostajemo za razvijenim zemljama u tom pogledu, tako da na to možemo biti ponosi. Također, što se tiče Opće bolnice Varaždin, onkološki bolesnici imaju mogućnost potpunog zbrinjavanja za gotovo sve lokalizacije tumora, te je dostupnost lijekova kao i njihova kvaliteta na razini najboljih ustanova u zemlji – zaključio je Vojnović.

– Onkološka farmacija je područje koje se u posljednjih deset godina intenzivno razvija i onkološki farmaceuti postaju dio multiprofesionalnog tima. Naša najvažnija uloga je osvještavanje bolesnika o redovitom uzimanju terapije jer to utječe na ishode liječenja i kvalitetu života – rekla je   prof. dr. sc., mag. pharm.,Vesne Pavlica predsjednice Hrvatskog farmacutskog društva

Organizatori trodnevnog sastanka u Varaždinu bili su Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za internističku onkologiju HLZ-a, Sekcija za onkološku farmaciju HFD-a, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, European Society of Oncology Pharmacy (ESOP) i Hrvatska ljekarnička komora.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing