radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

VBV-u priznanja „Amigo de Espana“

19.10.2017. 10:02:20
 
Na svečanom prijemu u zagrebačkom muzeju Mimara uz proslavu Španjolskog nacionalnog dana, organizatorima Varaždinskih baroknih večeri - Davoru Bobiću, ravnatelju Festivala i Raymondu Rojniku, ravnatelju Koncertnog ureda Varaždin veleposlanik Španjolske u RH Eduardo Aznar uručio je povelje „Amigo de Espana“ za zasluge u promicanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa između španjolskog i hrvatskog naroda.

U Mimari su se okupili brojni uzvanici, predstavnici hrvatske Vlade, Sabora, diplomatskog zbora, društvenog i političkog života, a u svom se govoru veleposlanik Aznar posebno osvrnuo na partnerstvo Španjolske s Varaždinskim baroknim večerima prošle godine, ističući njegovu važnost za promicanje povezanosti između dviju zemalja.

„Priznanje ima najmanje dvije dimenzije-jedna je osobna, jer primiti dva međunarodna priznanja u jednoj godini je velika čast i priznanje za rad koji vrijedi i prepoznaje se u kulturnom aspektu, a druga je dimenzija još jedno priznanje za Varaždinske barokne večeri i Koncertni ured Varaždin za međunarodnu suradnju koju toliko njegujemo. Ovdje u Mimari bilo je i mnogo predstavnika zemalja koje su bili partneri Varaždinskih baroknih večeri i najmanje troje koje će tek to postati i s kojima vršimo pregovore. Ovo priznanje ima funkciju i jačanja zajedništva španjolske i hrvatske kulture općenito i suradnje s mnogim drugim državama“, istaknuo je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin koji je u veljači primio i visoko priznanje Francuske-odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti za znatan doprinos obogaćivanju francuske kulturne baštine.

„Ovo je veliko priznanje Festivalu i svim ljudima na festivalu, ali je ovo i nagrada Varaždinu, kao gradu kulture. Počašćen sam ovim priznanjem Kraljevine Španjolske, koje je i još jedan dokaz velikog svjetskog ugleda Varaždinskih baroknih večeri“, naglasio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić.

 Među brojnim uzvanicima u Mimari bile su predsjednica Žirija VBV-a Zdenka Weber te zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica i posebna savjetnica varaždinskog župana Natalija Martinčević koja je naglasila da se možemo i trebamo ponositi baroknim večerima koje objedinjuju varaždinsku bogatu tradiciju i povijest u kulturi, glazbi te obrazovanju – napose glazbenom.

"Barokne večeri su najbolji promotor Grada Varaždina i Varaždinske županije, to je festival nacionalnoga značaja, a barokna glazba povezuje ljude i države i to je veliki uspjeh. Svake godine se jedna država predstavlja svojim glazbenicima, ove godine je to bila Mađarska, a već se sada veselimo partnerstvu Carevine Japan koji će nam sigurno ponuditi renomiranu glazbu", rekla je Natalija Martinčević koja je čestitala dobitnicima priznanja.
 
TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing