radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

Gradski muzej Varaždin na kongresu u Vukovaru

18.10.2017. 07:57:14
Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, a u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, u Vukovaru je prošlog vikenda održan četvrti po redu kongres muzealaca Hrvatske, na kojemu je bilo 120 sudionika iz 28 hrvatskih gradova te nekoliko iz inozemstva. Među sudionicima bio je i Gradski muzej Varaždin.

Kongres hrvatskih muzealaca održava se svake treće godine, a kao i do sada, i ovaj put je bio posvećen širokom rasponu tema koje obuhvaćaju muzejsku djelatnost, od onih vezanih uz fundus, zaštitu građe i dokumentacije, edukaciju, međumuzejsku i međunarodnu suradnju, izložbenu djelatnosti, nove postave, marketing i promotivne aktivnosti muzeja do upravljanja muzejskim ustanovama i strategiju njihova razvitka.

Varaždinski muzealci na skupu su predstavili svoja dva projekta, i to program Srijeda u Muzeju i glasilo Varaždinski muzealac, pokrenutih s ciljem popularizacije muzejske djelatnosti, kojima se Gradski muzej Varaždin kao „otvorena ustanova“ želi približiti što širem krugu publike. Srijeda u Muzeju priređuje se od 2014. godine kao tjedno događanje, s različitim programima vezanima uz muzeološke i umjetničke teme, ali i sadržajima koji aktualiziraju neke kulturološke i društvene fenomene te ponekad dopiru i do „rubnih“ područja. Svi programi su besplatni, a realiziraju se u organizaciji GMV-a i/ili u suradnji s drugim institucijama, društvima i pojedincima. Geslo Srijeda u Muzeju, 19 sati – vrijeme je za druženje u Gradskom muzeju Varaždin! među Varaždincima (pa i šire) već je postalo prepoznatljiv raspored varaždinskih kulturnih događanja.


Varaždinski muzealac je besplatno mjesečno glasilo, koje je GMV počeo objavljivati od siječnja 2017. godine. Muzealac je ponajprije popularno-informativno glasilo, u kojemu se na 12 stranica, s podosta slikovnih priloga, sažeto objavljuju informacije o muzejskom fundusu, kao i vijesti i ostale aktualnosti o radu Gradskog muzeja Varaždin. Glasilo se objavljuje u nakladi od tisuću primjeraka, a distribuira se na oko 600 adresa klasičnom poštanskom dostavom te na nekoliko stotina adresa elektroničkom poštom. U digitalnom obliku Muzealac je dostupan i na službenim mrežnim stranicama GMV-a www.gmv.hr, dok se u tiskanom izdanju može naći u prijamnim prostorima za posjetitelje u GMV-u, kao i na još nekoliko mjesta u gradu.
        Oba projekta GMV-a realiziraju se kroz devet mjeseci u godini (siječanj – lipanj i rujan – studeni), a njihovo predstavljanje na 4. kongresu muzealaca Hrvatske pokazalo je da je takav način komuniciranja s publikom za sada iskorak u okvirima hrvatske muzeologije.  


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing