radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Predstavnici Županije na VI. Forumu regija

17.10.2017. 07:50:15
Između 11. i 14. listopada, u poljskom gradu Torunu, u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Saveza Vojvodstava Republike Poljske, održavao se VI. Forum regija Poljske i Hrvatske.
Ovogodišnji Forum na kojem su sudjelovali brojni poljski maršaleki i predstavnici hrvatskih županija bio je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore.

U ime Varaždinske županije na Forumu su sudjelovali Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana, Slađana Miočić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša i Emil Tkalec, vanjski stručni suradnik AZRE.

Martinčević je tijekom Foruma održala niz sastanaka sa kolegama iz drugih Županija, kao i sa predstavnicima Ministarstava, a posebno sa predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije o trenutnim projektima iz naše županije.

Cilj skupa bio je nastavak dosadašnje uspješne suradnje poljskih vojvodstava i hrvatskih županija koja traje od 2011. godine, a razmjena iskustava iz privlačenja sredstava iz EU fondova korak je do osiguranja ravnomjernijeg regionalnog razvoja. Naime, Poljska je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem te može biti odličan uzor Hrvatskoj.  Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na vojvodstva, odnosno županije te putem njih povlači 70 posto novčanih sredstava iz europskih fondova.

Tijekom trajanja Foruma organizirani su razni paneli na teme poput Poslovni turizam kao čimbenik razvoja regije, Turističke uprave i njihova uloga u područnoj i regionalnoj samoupravi, Znanje kao pokretač regionalnog  turizma i gospodarstva. Također bilo je riječi i prekograničnoj suradnji i infrastrukturi kao i o modelu javno privatnog partnerstva. Osim navedenih otvorene su i druge vrlo važne teme kako za Hrvatsku, tako posebno za našu Županiju koja ima potencijala za razvoj i u turizmu i gospodarstvu.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing