radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Gospodarstvo

Mogućnosti financiranja za poduzetnice

16.10.2017. 14:20:12
U  hotelu Turist u Varaždinu danas je održana konferencija o mogućnostima financiranja za poduzetnice. U Hrvatskoj trideset posto poduzetništva je žensko. Stoga su mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria i Institut za razvoj ženskog poduzetništva Adria pokrenuli niz radionica o financiranju poduzetnica.

-Najslabije izglede za zaposlenje imaju nezaposlene žene starije od 45 godina. Najbolji način za zapošljavanje im je samozapošljavanje. Upravo im zbog toga Hrvatski zavod za zapošljavanje, ali i druge institucije pružaju razne načine povoljnog financiranja. Istodobno u poduzetništvo ulaze žene iz korporacija. One iz Varaždinske županije ističu se velikim znanjem i iskustvom zahvaljujući čemu lako postaju konzultantice stranim tvrtkama - istaknula je Alma Saganić, potpredsjednica Instituta za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria na konferenciji Mogućnosti financiranja za poduzetnice na kojoj je u Varaždinu sudjelovalo pedesetak poduzetnica.

Branka Šaško, v. d. predstojnika Regionalnog ureda Varaždin Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predstavila je mjere aktivne politike zapošljavanja.
-Za naše potpore za samozapošljavanje koje mogu dosegnuti trideset i pet tisuća kuna, već nekoliko godina postoji veliki interes muškaraca i žena. Ove je godine na našim radionicama za nezaposlene sudjelovalo tristo trideset osoba, a čak sedamdeset i šest ih je zatražilo potporu za samozapošljavanje. Među njima je 45 posto žena. Uz klasične poslove poput knjigovodstvenih servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, izrade slastica i cateringa, samozaposlene se žene u Varaždinskoj županiji odlučuju i za neke inventivne. Primjerice, jedna je žena postala dula, tj. osoba koja ženama pomaže pri pripremi za porod, na porodu i nakon njega - kazala je Šaško.

Uz one HZZ-a na konferenciji su predstavljene i mogućnosti financiranja poduzetništva putem  Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO-a), Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR-a), Raiffeisen banke, Raiffeisen Leasinga. Toyota je predstavila pogodnosti za članice mreže Women in Adria.
- Jedna od karakteristika ženskog poduzetništva je vješto upravljanje financijama. Upravo zbog toga se stvaraju posebne aplikacije prilagođene njihovu načinu poslovanja. Takav je i Salonize, aplikacija koja služi za upravljanje poslovanjem u uslužnim djelatnostima. Pristupa joj se putem interneta, a donosi potpuni pregled poslovanja – od popunjenosti termina po zaposlenicima i vrstama usluga do potrošnje materijala i ostvarene zarade - kazala je Natalija Zastavnik Crnički, direktorica tvrtke Salonize. Razvoj istoimene aplikacije sufinanciran je iz EU fondova, tj. Europskog fonda za regionalni razvoj.

Varaždinska konferencija Mogućnosti financiranja za poduzetnice treća je u nizu. Iduća će se u organizaciji mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria održati početkom prosinca u Osijeku.    
TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing