radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Gospodarstvo

Povezivanje gospodarstva i obrazovanja

10.10.2017. 08:57:19
Varaždinska Županijska gospodarska komora partner je u projektu „Learning by doing“, a u Varaždinu je održan skup na kojem su sudjelovali predstavnici projektnih partnera. Sudionici projekta u Varaždinu su posjetili Strojarsku i prometnu školu, što je dobar primjer povezivanja gospodarstva i obrazovanja.

Nastavnica stručno-teorijske nastave, dipl. ing strojarstva i profesorica mentorica, Ana Marketin - Sedlar sudionicima projekta kroz prezentaciju je predstavila nastavne planove i programe te školske kurikulume za pojedina zanimanja u Strojarskoj i prometnoj školi, kao i postignuća škole kroz EU projekte s ciljem što bolje pripreme učenika za zaposlenje ili nastavak daljnjeg školovanja.

Sudionicima se obratio i učenik škole 3.A razreda Filip Mirić, koji je govorio o svojem iskustvu školovanja za zanimanje strojarski računalni tehničar. Sudionici su razgledali pet specijaliziranih školskih radionica u kojima su im strukovni učitelji i voditelji školskih radionica, objasnili načine izvođenja praktične nastave i proizvodne mogućnosti pojedinih radionica.

-Posebno nam je drago što nas je Županijska gospodarska komora preporučila za sudjelovanje u ovom projektu. Mi smo škola koja surađuje s gospodarstvom. Jedno od načela naše škole je – gospodarstvo i obrazovanje zajedno. Cilj nam je da se naši učenici zaposle i ostanu ovdje, a oni koji žele, da nastave daljnje obrazovanje. Danas smo predstavili naša iskustva u provođenju praktične nastave i funkcioniranju strukovnog obrazovanja, jer smo specijalizirana škola u dva obrazovna sektora, u sektoru strojarstva te u sektoru prometa i logistike. Tu smo najopremljeniji i najuspješniji - izjavio je ravnatelj Strojarske i prometne škole Milan Žunar.
Sudionici su posjetili i poduzeće „Metal OBAD“ d.o.o. u Donjoj Poljani kod Varaždinskih Toplica, gdje su upoznati s proizvodnjom na modernim CNC strojevima.

Inače, uloga projekta u kojem sudjeluje 15 partnera i 9 pridruženih partnera iz 9 zemalja je povezivanje obrazovnih institucija i poduzetničke zajednice. Ujedno se žele unaprijediti kapaciteti dionika strukovnog obrazovanja i utjecati na razvoj prenosivih programa obrazovanja i osposobljavanja, rješavati problem nedostatka radne snage, pomoći mobilnosti radne snage, promptno reagirati na gospodarske promjene te naposljetku jačati domicilna gospodarstva.

Na stručnom skupu sudjelovali su i predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin Dragutin Gložinić, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing