radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

U Trakošćanu je održana likovna kolonija

18.09.2017. 09:21:55
Nakon gotovo 10 godina stanke, u Trakošćanu je ponovno održana likovna kolonija koja je okupila dvadesetak likovnih stvaralaca i kipara iz nekoliko županija.

Umjetnici su svoja platna i slikarske palete izložili u Galeriji podno dvorca te tijekom dana u raznim tehnikama bilježili trakošćanske i druge motive. Likovnu koloniju organizirala je Općina Bednja u suradnji s Turističkom zajednicom Trakošćan – Općina Bednja, a prilikom otvaranja okupljenim umjetnicima pozdravne je riječi uputio načelnik Damir Poljak.
-Osim što želimo potaknuti zamrlu tradiciju okupljanja umjetnika u inspirirajućem okruženju Trakošćana, ovom kolonijom ujedno obilježavamo 170. obljetnicu rođenja Julijane Erdödy Drašković, prve hrvatske školovane slikarice. Ona je, naime, rođena 1. rujna 1847. godine, a jedno ovakvo umjetničko okupljanje u ambijentu u kojemu je i ona sama stvarala najbolji je način da je se prisjetimo kao umjetnice koja je bila ispred svoga vremena – naglasio je načelnik D. Poljak.

Djela izrađena u različitim tehnikama – u ulju na platnu, glini, akvarelu i dr. – ostaju u trajnom fundusu Općine Bednja.

Načelnik Poljak koloniju je već sada najavio za iduću godinu, ali u nekom drugom vremenskom terminu, kada će vrijeme dopustiti slikarima da na otvorenom ovjekovječe najljepše trakošćanske motive te da način njihova stvaranja vide brojni turisti i posjetitelji „bisera Hrvatskoga zagorja.“


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing