radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Ludbreg povukao najviše sredstava iz EU fondova

21.08.2017. 14:53:30
Ludbreg  je lani iz EU fondova povukao 3.068 kuna po stanovniku, te je prvi grad u Hrvatskoj po količini dobivenog novca.
Kada se  gleda ukupna raspodjela EU sredstava po gradovima, najviše je u prošloj godini povukao Zadar koji je dosad realizirao projekte vrijedne više od 70 milijuna kuna, a trenutno provodi 20 EU projekata, ukupne vrijednosti veće od 90 milijuna kuna. Velika analiza korištenja EU fondova u tri godine mandata lokalnih vlasti, od 2013.-2015.,  je pokazala da gradovi još uvijek u dovoljnoj mjeri ne koriste mogućnosti koje im pruža članstvo Hrvatske u EU. Naime, pored određenog broja vrlo uspješnih gradova koji su sredstvima Europske unije u ovom razdoblju realizirali milijunske projekte, njih čak 58 u tom razdoblju samostalno nije povuklo niti kune iz europskih fondova.

Prošle godine, situacija je čak i lošija nego prethodnih godina. Lani niti kune EU sredstava nije povukla gotovo polovica gradova, njih 63. No, s druge strane, u odnosu na ranije godine, značajno se popravio prosjek iskorištenih sredstava, odnosno brojke koje su gradovi uspjeli realizirati. U trogodišnjem razdoblju od 2013-2015. najveći godišnji prosjek iskorištenih EU sredstava imao je Senj – 626,88 kuna po stanovniku, dok je najuspješniji po ovom kriteriju prošle godine bio Ludbreg s 3.068 kuna. .

Gradonačelnik Dubravko Bilić kaže  kako su u posljednje četiri godine realizirani EU projekti u grad doveli investicije vrijednosti 32 milijuna kuna isključivo europskog novca, a među najvećim projektima navodi sanaciju nekadašnjeg odlagališta otpada Meka.
-No, ne stajemo tu i već sada imamo odobrenih šest projekata vrijednih narednih 48 milijuna kuna, a realizacija projekata počinje u rujnu. Za nas je posebno važan projekt arheološkog parka koji je vrijedan 16 milijuna kuna. Taj projekt znači preobrazbu samog središta grada i povećanje turističkih kapaciteta. Tu je i nekolicina drugih projekata koji su prijavljeni u vrijednosti od 15 milijuna kuna dok za određen broj projekata nema povratne informacije s državne razine i ne zna se što je s njima - ističe Bilić. Dodaje kako se ne vode samo za "velikim" projektima, već su im bitni i oni koji poboljšavaju svakodnevni život, primjerice umirovljenika, pa tako provode projekte poput Živimo zajedno, starimo kvalitetno, Integrativan Ludbreg i sl.

- Riječ je o projektima koji su financirani s iznosima između 20 i 40 tisuća kuna, ali aktivnosti koje se u sklopu njih održavaju od velikog su značaja u svakodnevici naših sugrađana. Projekte radimo vlastitim gradskim snagama, znamo što želimo, poznajemo naš grad i njegove stanovnike, a prepoznali smo i ulogu projekata u poboljšanju standarda- ističe Bilić.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing