radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Katolici sutra slave Tijelovo

03.06.2015. 17:10:05
 Katolici sutra slave Tijelovo - jedan od zapovijedanih crkvenih blagdana. Među vjernicima je postao popularan u 13. stoljeću zbog posebno svečanih procesija i hodočašća.

Tijelovo se slavi prvoga četvrtka nakon svetkovine Presvetog Trojstva u spomen na Isusovu posljednju večeru i sakrament Svete pričesti. U počecima obilježavanja zvao se blagdan Euharistije. Na zapadno kršćanstvo proširio se u 14. stoljeću. 

 Tijelovo je u materijalnom smislu blagdan kruha bez kojega ne može živjeti naše tijelo, a u duhovnom - Isus iz Nazareta bez kojega ne može živjeti duh katolika. Blagdan Tijelovo je neradni dan u Hrvatskoj te se slavi u crkvama i svetištima diljem zemlje.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodit će sutra misno slavlje u 10 sati u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Varaždinu, te svečanu Tijelovsku procesiju ulicama grada. Procesija će se zaključiti povratkom u katedralu. U slavlju će sudjelovati svećenici i vjernici župa grada Varaždina, među kojima će biti i prvopričesnici u bjelini i krizmanici. 
U slučaju kiše neće biti procesije.
TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing