radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Održana komemoracija u Podrutama

07.01.2015. 15:32:07
 Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod komemorativne kapele u Podrutama obilježena je 23. obljetnica pogibije petorice članova promatračke misije Europske zajednice. U napadu zrakoplova bivše JNA na helikopter poginuli su časnici Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramaci i Jean – Loup Eychenne. 

Svojim prisustvom  počast poginulima odali su potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja  Anka Mrak Taritaš, predstavnici veleposlanstava  Francuske i Italije u RH, Varaždinske županije i  Grada Novog Marofa.
Obrativši se okupljenima ministrica Mrak Taritaš je istaknula kako se ova strašna tragedija nikada ne smije zaboraviti te kako je ona bila svojevrsna prekretnica što se tiče međunarodnog priznanja Hrvatske.

-Prije 23 godine vojska jedne zemlje, koja je počinila agresiju, raketirala je nenaoružani helikopter na putu iz Mađarske u Zagreb. Tom prilikom tragično su stradali pripadnici nama dragih zemalja te im danas odajemo dužnu počast i poštovanje. Nažalost, njihova mirovna misija je prekinuta jednim bezumnim činom – istaknula je ministrica te dodala kako iz prošlosti svi trebaju učiti te kako su životi europskih promatrača utkani  u sadašnjost, ali i budućnost Hrvatske.
 
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća molitvu za preminule promatrače EZ-a predvodio je domaći župnik vlč. Vjekoslav Vidaček.

TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing