radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Održane Žetvene svečanosti

21.07.2014. 13:51:25
 Ovog vikenda u Trnovcu je održana manifestacija „Žetvene svečanosti općine Trnovec Bartolovečki“ koju je  već treću godinu s ciljem očuvanja tradicije organiziralo Kulturno- umjetničkog društva „Mak“ iz Trnovca,  pod pokroviteljstvom Općine.

Općina koja nema svoju prošlost nema ni budućnost. Život na ovom području spominje se još u 14. stoljeću i oduvijek je žito imalo veliku važnost. Svemu tome želimo dati jedan značaj i predstaviti dio povijesti mlađim generacijama – naglasio je načelnik općine Zvonko Šamec  prilikom otvorenja „žetvenih svečanosti“ ove subote.

 Osim prezentacije žetve, slaganja snopova i slaganje snopova u „stavicu“ namjera je bila i prikazati što se događalo prije same žetve, odnosno klasično „blagovanje“. Prikazani su  i žetveni običaji u ostalim dijelovima Hrvatske budući da su u Trnovec  stigle i ekipe iz Metkovića, Gotalovca, Remetinca i Slovenije.

Prije samog dolaska u trnovečki „Gaj“ svi sudionici „žetvenih svečanosti“ okupili su se na blagoslovu u crkvi Majke Božje Snježne.

"Žetvene svečanosti“ posjetili su i predstavnici iz Zuricha  koji su na osobni poziv načelnika Šameca obećali dolazak i sudjelovanje na „žetvenim svečanostima“ iduće godine.
TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing