radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Održan još jedan Cajnger plac

21.07.2014. 11:10:26
 U Ludbregu je proteklog vikenda održana tradicionalna manifestacija Cajnger plac na kojoj su se posjetitelji mogli upoznati s običajima ludbreškoga kraja.

U sklopu programa, na Trgu Svetoga Trojstva održani su 13. folklorni susreti na kojima su nastupili folkloraši iz Ludbrega, istarske Kršane, slavonske Pleternice, Kupinečkog Kraljevca i Remetinca te Hrvatski gajdaški orkestar.
 
Uz rapsodiju folklora, organizirane su i praktične radionice  „Od konoplje do robače“ , na kojima su posjetitelji mogli isprobati kako se nekad obrađivao materijal, radilo platno, peglalo starinskom peglom, krojilo, šivalo, tkalo, vezlo te izrađivala čipka. Mališani su se okušali u već zaboravljenim tradicionalnim igrama, a u izložbenom dijelu, posjetitelji su razgledali stare kućanske aparate, narodne nošnje, tradicionalne dječje igračke, proizvode od drveta, dio tradicijske kulture gostujućih KUD-ova i pregršt drugih zanimljivih izložaka.
 
Cilj Cajnger placa je podsjetiti na autentičnost, značaj, ali i važnost očuvanja tradicijske kulture i folklora te udruga i obrta koji su promicatelji tradicijske kulture.

Izložbama i radionicama predstavile su se brojne udruge i obrti s područja Ludbrega i okolice koji su tematski vezani uz ovaj događaj. Pokrovitelj Cajnger placa i ove je godine bio Grad Ludbreg, a organizatori KUD “Anka Ošpuh”, Pučko otvoreno učilište “Dragutin Novak” i ludbreška turistička zajednica.

 
TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing