radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Znanstveni skup o Prvom svjetskom ratu u Varaždinu

03.07.2014. 12:19:13
 "Varaždin i sjeverozapadna hrvatska u Velikom ratu od 1914. do 1918." naziv je znanstvenog skupa, s međunarodnim sudjelovanjem, koji  se danas i sutra održava u Varaždinu. Skup, pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, organizira varaždinski Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Tridesetak stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke u palači Herzer imaju izlaganja  o  zbivanjima na ovom području neposredno prije, za vrijeme i poslije Prvog svjetskog rata,  o tome kako se Varaždin razvijao u to vrijeme i kako se u njemu živjelo.

 Akademija, kojoj je uloga čuvanje identiteta i borba za jedinstvo nacije, utjecala je  na stvaranje  moderne povijesti Hrvatske,  tako da je ova tema vrlo važna, rekao je predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić.

Akademik Stjepan  Damjanović – voditelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad je rekao da u Hrvatskoj  neće biti bolje znanstvene proslave stote obljetnice od Prvog svjetskog rata od ove.

Naš se Zavod koncentirao na to da pokaže sve što se zna o Prvom svjetskom ratu u Varaždinu i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Okupio je znanstvenike koji o tome mogu nešto reći i pritom nismo bili megalomani u obrađivanju teme nego smo  pokušali što kompetentnije obraditi sve što se tiče ovog dijela Hrvatske – rekao je Damjanović i naglasio  da su izlaganja već tiskana u zborniku. 
TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing